Ιστορία Συλλόγου

Η πρώτη εγκατάσταση Σαρακατσαναίων στον Δήμο μας έγινε στα έτη 1964-1967. Ήταν επαναπατρισθέντες από την Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι μετά την οριστική χάραξη των συνόρων, παρέμειναν εγκλωβισμένοι εκεί. Αργότερα, με το κύμα αστυφιλίας ήρθαν και άλλοι Σαρακατσάνοι απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα και έτσι ο δήμος αποτελεί την πυκνότερη συγκέντρωση Σαρακατσαναίων σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. (πάνω από 7.000). Μετά την εγκατάσταση τους οι Σαρακατσάνοι του Ελευθερίου-Κορδελιού προχώρησαν στην ίδρυση ενός συλλόγου που θα αποτελεί τον ενωτικό δεσμο των Σαρακατσάνων κατοίκων της περιοχής. Η σύσταση του συλλόγου έγινε στις 6-10-1980 και δόθηκε η ονομασία «Σταυραετός».

Εφτά χρόνια αργότερα, το έτος 1987 και με την οικονομική συνδρομή των Σαρακατσάνων του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η αγορά του πρώτου ορόφου, ο οποίος χτίστηκε στις 15-2-1990. Στις 12-4-2000 ολοκληρώθηκε η αγορά του ισόγείου και του ημιορόφου, υπόλοιπα μέρη του κτιρίου. Το διοικητικό συμβούλιο δημιούργησε εντευκτήριο στο χώρο του ισογείου και μουσείο στον ημιόροφο.

Έπειτα από ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, επιτεύχθηκε η αλλαγή της ονομασίας της οδού επί της οποίας βρίσκεται το οίκημα του Συλλόγου. Έτσι, η παλαιά οδός Αναπαύσεως μετονομάστηκε σε οδό Κατσαντώνη στις 22-4-2000.

Απέναντι από τον Σύλλογο στο όμορο πάρκο, τοποθετήθηκε με δωρεά της Νομαρχίας το άγαλμα του Κατσαντώνη, ονομαστού Σαρακατσάνου κλέφτη που έδρασε επί τουρκοκρατίας. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη κ. Κικώτη Γεώργιο.