Δελτίο τύπου - Πλούσιος Απολογισμός και Πλουσιότερος Προγραμματισμός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ- ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ»  

 

 

Για άλλη μια χρονιά, η μεγαλύτερη κοινότητα Σαρακατσαναίων γέμισε ασφυκτικά  το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία, η παράδοση και η λαϊκή  κληρονομιά των Σαρακατσαναίων , θωρακίζει συνειδήσεις, διαμορφώνει χαρακτήρες, ενώνει γενιές και χτίζει γέφυρες στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου και υπεύθυνος Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φαρμάκης, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά γεμάτη υγεία και προκοπή,  κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της πλούσιας δράσης του «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ»   μεταξύ άλλων τόνισε ότι

« το 2018  παράλληλα με όλο το υπόλοιπο έργο μας, δηλαδή τις  συμμετοχές  μας στις εθνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις  του τόπου μας, στο πανελλήνιο αντάμωμα μας στο Περτούλι, στην Μπουκβαλα της Λάρισας οργανώσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 3ο φθινοπωρινό μας γλέντι, ο Σύλλογός μας πήρε και τρεις μεγάλες σημαντικές πρωτοβουλίες, έκανε τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας, με στόχο την ενημέρωση και την  ευαισθητοποίηση όχι μόνο των μελών του συλλόγου μας όχι μόνο τους Σαρακατσαναίους γενικότερα  αλλά όλους… μα όλους τους Έλληνες πολίτες. Η πρώτη πρωτοβουλία που πήραμε ήταν να  ιδρύσουμε  το ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ κάτι σαν ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ με ενημερωτικούς κύκλους ομιλιών πάνω σε διάφορα θέματα που μας αφορούν και μας απασχολούν όλους. Μ αυτήν  λοιπόν την νέα – δύσκολη και τολμηρή  πρωτοβουλία μας δώσαμε στον ΣΤΑΥΡΑΕΤΟ μας την ευκαιρία να πετάξει με τα φτερά της γνώσης  στον κόσμο της εξωστρέφειας και μάλιστα είχαμε την μεγάλη ευλογία ΤΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ να το εγκαινιάσει ο λαοφιλής και αγαπητός αρχιμανδρίτης   π. Ανδρέας  Κονάνος με μια καταπληκτική ομιλία για τον ΓΑΜΟ την οποία παρακολούθησαν περίπου 1500 άτομα  που ήρθαν ακόμη και με λεωφορεία από διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και αυτό δεν είναι υπερβολή είναι η αλήθεια που ούτε εμείς την πιστεύαμε. Στη δεύτερη ομιλία του Σαρακατσάνικου Σχολαρχείου μας  είχαμε την μεγάλη τιμή να είναι ομιλητής μας ο Στρατηγός που πονάει για την Ελλάδα και αγαπάει τους Έλληνες  είχαμε τον Φράγκο ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ο οποίος μας μίλησε το φλέγον ΕΘΝΙΚΟ θέμα της χώρας μας που είναι το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ».

 

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Φαρμάκης ανακοίνωσε δύο ακόμη πρωτοβουλίες του Συλλόγου οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2019 . Πρόκειται για την έκδοση του βιβλίου « ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΟΙ ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» του Θόδωρου Γιαννακού και την καθιέρωση μιας νέας θεσμικής εκδήλωσης για την  αποδιδόμενη τιμή στην ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑ ΜΑΝΝΑ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις 5.30 το απόγευμα στο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ και θα έχει δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος να αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στην ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑ ΜΑΝΝΑ και ο δεύτερος η ανάδειξη της ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, όπου σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός σαρακατσάνικης τυροστριφτοπιττας. Στις 4 νικήτριες θα απονεμηθούν ΠΛΟΥΣΙΑ δώρα τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας ο οποίος συνεχάρει τον Σύλλογο Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου για το πρωτοβουλίες που ανέλαβε την προηγουμένη χρονιά οι οποίες ήταν όλες επιτυχημένες και πανελλήνιας εμβέλειας, επαίνεσε τον πρόεδρο κ. Γιάννη Φαρμάκη  και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις  νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν το νέο έτος,  παροτρύνοντας και προτρέποντας παράλληλα όλους τους Σαρακατσαναίους να στηρίζουν με την παρουσία τους τις πρωτοβουλίες αυτές.  

 

Ο Σύλλογος για δεύτερη χρονιά  αντί λαχειοφόρου αγοράς ενίσχυσε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ και τίμησε τα Σαρακατσανόπουλα που πέτυχαν την εισαγωγή τους  στα ΑΕΙ & ΤΕΙ της χώρας.

 

Τον ετήσιο χορό του Σταυραετού  τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας κύριο Καρυώτη Αθανάσιο,   οι βουλευτές κ. Σταύρος Καλαφάτης κ. Κώστας Γκιουλέκας ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,  αντιπεριφερειάρχες Κώστας Γιουτίκας, Αλέξανδρος Θάνος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Ανατολίτης, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας, ο τ. Δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μένια Καλού, Φαρμάκη Ευαγγελία, Σαβρανίδης Αβραάμ Σάκης Γαρούφας, Πέτρος Μεσθανέας, Στέργιος Στεργιάδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, αντιπροσωπεία του υποψηφίου δημάρχου Ιωάννη Καμαρινού, η αντιδήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ανατολή Κωνσταντινίδου, ο π. Περ. Διευθ. κ. Καρατάσιος, οπ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εργων κ. Στράτος Σιμόπουλος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Πάρης Τσογκαρλίδης, η Αναπληρώτρια Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας –  Ν. Δ, Βίκυ Νάκου

 

Το Σαρακατσάνικο Γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με ζωντανή  Μουσική από τους:   ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΡΜΠΕΖΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΟΥΣΗ,

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΝΙΑ, ΠΑΝΑΓΩΤΗ ΟΥΤΟ και τους Μουσικούς του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ με την ορχήστρα του.